Vladimir Makuc

Slike in kipi, razstava likovnih del

Vljudno vabljeni na ogled razstave likovnih del VLADIMIRJA MAKUCA - Slike in kipi.

Razstava bo na ogled od 5. marca do 30. aprila 2021, v Savinovem likovnem salonu v Žalcu.

Kustosinja razstave Breda Ilich Klančnik.

Čeprav je likovna zapuščina Vladimirja Makuca, umetnika s primorskimi koreninami, v naši zavesti povezana predvsem s sijajnim grafičnim opusom, ga dela, odbrana za to razstavo, predstavljajo kot slikarja in kiparja. Ne glede na gradivo, ki ga je vselej vešče oblikoval, je tudi to pot v ospredju njegova značilna motivika. Še posebej ptice, s katerimi oživlja svojo večno pokrajino. »Seveda ne mislim, da so moji motivi tako ozko lokalno pogojeni, širši okvir zanje je ves Kras, h kateremu spadajo Dalmacija, Istra, celo Portugalska in Sredozemlje nasploh. Zame je to simbol za ves svet,« pojasnjuje mojster Makuc. 

Vladimir Makuc (1925 – 2016), grafik, slikar in risar se je šolal na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani (1950 – 1954), kjer je opravil še specialko iz restavratorstva. Leta 1960 se je izpopolnjeval v znamenitem ateljeju Johnnyja Friedlaenderja v Parizu. Ves ustvarjalni čas, ko se je sprva posvečal predvsem grafiki v tehnikah jedkanice in akvatinte, po letu 1980 pa tudi slikarstvu in kiparstvu v porcelanu, je preživel kot svobodni umetnik v Ljubljani. 

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Goriškim muzejem Kromberk – Nova Gorica, ki poseduje donacijo njegovih del. 

Razstavo je podprla Občina Žalec.

Odpiralni čas:

  • ponedeljek, torek, četrtek in petek od 10. do 13. ure, 
  • ob sredah od 13. do  16. ure.

Razstavo bomo organizirali v skladu s priporočili in ukrepi za zmanjšanje tveganja širjenja virusa, vas pa prosimo, da na ogled pridete zdravi, si nadenete zaščitno masko, razkužite roke in upoštevate medsebojno varnostno razdaljo.

Vstop prost.

Na priloženi povezavi pa si lahko pogledate tudi kratek filmček o razstavi Vladimirja Makuca v Žalcu. 


Galerija slik