V odboju svetlobe

razstava šestih umetnic in umetnikov v Dvorcu Novo Celje

Razstava, V odboju svetlobe, ki se bo odprla v petek, 28. maja 2021, ob 19. uri, v Dvorcu Novo Celje, združuje dela šestih umetnic in umetnikov: 

slikarja Sandija Červeka,

- krajinske arhitektke Ane Kučan,

- kiparja/performeja Marka A. Kovačiča,

- kiparke Sabe Skaberne,

- fotografa Gorazda Vilharja in

- slikarke/grafičarke Mojce Zlokarnik.

Projekt bo predstavila kustosinja razstave, umetnostna zgodovinarka in publicistka, Vesna Teržan.

Besede o dvorcu in njeni znameniti stanovalki Fanny Haussmann bo dodala prof. Marija Končina.

V glasbenem programu pa bomo prisluhnili skladbam Ludwiga van Beethovna in Astorja Piazzolle v izvedbi Špele Pirnat (viola) in Mihe Firšta (kontrabas).

Izbrana dela s svojimi posebnostmi ustvarjajo kontraste, tudi vsebinska in formalna nasprotja ter hkrati skladno oblikujejo skupni učinek žlahtnosti dvorskih likovnih pripovedi, kot tudi spomnijo na zgodovino evropske umetnosti, ki se je v 18. stoletju, takrat, ko je nastal dvorec Novo Celje, plemenitila z umetnostjo Daljnega vzhoda in kasneje skupaj z modernisti sprejela tudi afriško umetnost. Vsi ti segmenti so vtisnjeni tudi v dela šesterice umetnic in umetnikov, tako, da vodijo do užitka širokih vizualnih asociacij. Izhodišče je bila svetloba »prapočelo« vidnega in vizualne umetnosti. V odboju svetlobe pa se zgodi marsikaj, ne le da vse postane vidno, postane tudi čutno, haptično, zbudijo se čustva, misli, odločitve …

Naslov V odboju svetlobe kaže preko tehničnih in vizualnih učinkov svetlobe v umetnosti tja v polje simbolnega. Zatorej sledimo svetlobi in njenim odbojem ter se sprehodimo skozi na novo opremljeni dvorec Novo Celje!

Razstavo so pripravili Vesna Teržan, Alenka Domjan in tehnični team, na ogled bo do 3. oktobra 2021.

Dvorec je odprt vsak petek, soboto in nedeljo med 17h in 20h, med tednom je možen ogled, če pokličete na telefonsko številko 041 338 519.

Prireditev bomo izvedli v skladu z ukrepi NIJZ.

Obiskovalce naprošamo, da ob obisku dosledno upoštevajo priporočila in ukrepe NIJZ za zmanjšanje tveganja širjenja virusa.


Galerija slik