V odboju svetlobe

voden ogled po razstavi v Dvorcu Novo Celje

Vse do 3. oktobra 2021 si lahko v Dvorcu Novo Celje ogledate razstavo V odboju svetlobe, ki združuje dela šestih umetnic in umetnikov: 

- slikarja Sandija Červeka,

- krajinske arhitektke Ane Kučan,

- kiparja/performeja Marka A. Kovačiča,

- kiparke Sabe Skaberne,

- fotografa Gorazda Vilharja in

- slikarke/grafičarke Mojce Zlokarnik.

VODSTVO PO RAZSTAVI, nedelja, 25. julij ob 18. uri (vodila bo Alenka Domjan)

POVABILO na skupni sprehod po sobanah dvorca Novo Celje.

Spoznali bomo dela šestih avtorjev in prav toliko zgodb, ki se zanimivo, ene bolj druge manj, dotikajo zgodovine dvorca, hkrati pa odpirajo pogled v svojstveno likovno in medijsko strukturo. Vodijo nas po prostorih od drznih barvnih dotikov na gladkih in strogo urejenih slikovnih površinah Mojce Zlokarnik do slikarskega opusa Sandija Červeka, kjer zre naš pogled v nabito črno fakturo in odboj spreminjajočih se svetlobnih učinkov. Tak antipod, med barvno naslado in zatopljeno razsežnostjo misli, zaznamo tudi med fotografskimi deli Gorazda Vilharja in Ane Kučan. Anine črno bele fotografije versajskih vrtov, posnete neke zime v jutranji meglici, dvigujejo meditativno stanje, medtem ko barvno nabite fotografije Gorazda Vilharja iskrivo pripovedujejo zgodbe o tradicionalni japonski kulturi - čaščenje božanstev. Z etičnimi, kulturološkimi in ideološkimi impulzi daljnih dežel, Avstralije in Afrike, spremljamo kiparska dela Sabe Skaberne, medtem ko se Marko A. Kovačič podaja v asociacijsko polje naše civilizacije, povezano s preteklostjo in fantazmami prihodnosti.

Dvorec Novo Celje nam tudi tokrat s svojo sijajno arhitekturo in v času zapisanimi zgodbami ponuja posebno estetsko  ugodje.

Ogled razstave s strokovnim vodstvom bo še v nedeljo, 29. avgust 2021, ob 18. uri, s kiparko Sabo Skaberne. 

Razstavo si je mogoče ogledati ob petkih, sobotah in nedeljah, med 17. in 20. uro. 

Galerija slik