Ko dejanje umolkne, ... nastane podoba, razstava Ervina Potočnika

Odprtje slikarske razstave v Savinovem likovnem salonu v Žalcu, v četrtek, 1. julija, ob 20.00

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Ervina Potočnika, v četrtek, 1. julija 2021, ob 20. uri v Savinov likovni salon Žalec.

O umetniku in njegovem delu bo spregovorila kustosinja razstave mag. Alenka Domjan.

Ervin Potočnik se od leta 2018 posveča slikarstvu. Dela, ki so tokrat predstavljena, so svojevrstna doživetja, v katerih pronica nevidno na vidno površino slike. V tem kontekstu je nastala serija slik s specifičnim likovnim izrazom Diagram kaosa. Napolnjene so s taktilnimi občutji umetnikovega telesa, ki brez vsake sledi čopiča, zgolj s prisotnostjo duhovnega in fizičnega giba usmerja polzečo gostoto in količino modre barve v fantastične, bujno razcvetele asociacije po beli površini; ali pa na čisto belino slikovnega polja naseljuje črne žametne izrezanke (kolaže) ter jih spenja v arhitekturno formo. V obeh primerih nastajajo nenavadne strukture, ki rastejo iz procesa dela ter poudarjajo umetnikovo telesno vživetje v belem, izpraznjenem prostoru, kamor mora gledalec potrpežljivo vstopati, da bi v tej intenzivni enobarvni privlačnosti začutil asociacije na svet, ki ga obdaja.

Ervin Potočnik (1957, Celje) je kipar, restavrator in slikar, diplomiral je leta 1996 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri prof. Luju Vodopivcu, kjer je leta 2002 končal tudi kiparsko specialko. V študijskem letu 1994/95 je za svoje delo prejel študentsko Prešernovo nagrado. Danes živi in ustvarja v Celju.

Razstava bo na ogled do konca julija, med tednom od 10. do 17. ure in ob sobotah od 10. do 13. ure. Vstop prost.

Na naslovni strani sliki iz serije: Diagram kaosa, 2021, mešana tehnika (modra), Arhitektura, 2021, mešana tehnika (črna)

Fotografije z odprtja razstave: Tone Tavčar


Galerija slik