Razstava fotografij Mankice Kranjec

Po stopinjah mojega deda, s foto utrinki včerajšnjega odprtja razstave

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vas prijazno vabi na odprtje razstave fotografij
MANKICE KRANJEC PO STOPINJAH MOJEGA DEDA
v četrtek, 5. avgusta 2021, ob 20. uri v Savinovem likovnem salonu Žalec in atriju Savinove hiše.


O umetnici in njenem delu bo spregovorila slavistka Lidija Koceli, program ob odprtju razstave pa bosta v celoto povezala pianistka Petra Koprivec in multiinstrumentalist ter pevec Danijel Bogataj.

Po stopinjah mojega deda je Mankičina povest o dobrih ljudeh, prijaznih vaseh, osamljenih razpotjih, prostranih njivah in tistih poteh, kjer je nekoč hodil njen ded, pisatelj Miško Kranjec. Mankica je pričevalka nekega časa in je dokumentaristka podob drobnih vsakdanjosti.
Skozi izbrane vizualne motive gledalcu daje širši vpogled v življenje ob Muri in predstavlja Prekmurje v vsej svoji preprosti čarni lepoti. S fotografijami upodablja zgodbe malega človeka in slikovite prekmurske ravnice, kjer je njen dedek preživljal svojo mladost v močvirju. Tako ustvarja nezavedno povezavo med umetnostjo in svojo izkušnjo iskanja dedovih stopinj. Iskrivo premišljen koncept postavitve 30 fotografij v starih lesenih okvirjih pa enkratno dopolnjuje z navedki iz Kranjčevih knjig in zapisanimi spomini njenega očeta Matjaža.

Več o projektu na https://mankica.com/po-stopinjah


Mankica Kranjec (1985) je slovenska fotografinja, ki na svojih umetniških popotovanjih skuša odkriti tisto, kar je mnogim pogledom pogosto zastrto, svojim fotografskim projektom pa rada vdihuje nekaj drugačnega in svetovljanskega. Mankica je prejemnica številnih mednarodnih nagrad, podpisala pa se je pod mnoge fotografske projekte doma in v tujini. Razstavljala je na več kot 35 samostojnih in skupinskih fotografskih razstavah v Sloveniji, ZDA in drugod po v svetu. Trenutno živi in ustvarja v Ljubljani.

Razstava bo na ogled do 28. avgusta, med tednom od 10. do 17. ure in ob sobotah od 10. do 13. ure. Vstop prost.

Odprtje razstave bo potekalo v skladu s pogoji PCT.

Fotografije z razstave: Tone Tavčar

Galerija slik