Apollov svet ali daljave, utopljene v barvah

Odprtje razstave slikarja Oskarja Sovinca

Prijazno vabljeni na odprtje razstave slikarja Oskarja Sovinca z naslovom Apollov svet ali daljave, utopljene v barvah. Odprtje bo v četrtek, 30. junija 2022, ob 20. uri v Savinovem likovnem salonu Žalec.

O njegovem najnovejšem opusu bo spregovorila mag. Alenka Domjan. V kulturnem programu bo nastopila violinistka Neža Zagoričnik.

Slikarstvo Oskarja Sovinca je preraslo predmetni svet z motivi tihožitij, akti in krajinskimi izrezi domačijskega sveta, ki je bil v služnosti »razumljivega«, ter se podalo na novo, v abstraktnem duhu tkano prostrano podobo sveta. Nastala je serija slik z barvnimi in črtnimi zapisi strukture planeta Zemlje (vzeto iz kartografskih knjig ali pogledov iz letala), ki so postali jedro njegovega zadnjega opusa. A le pazljivi pogledi v teh barvno čudovitih pokrajinah, ki so daleč od nedolžne podobe sveta, razberejo njen pravi pomen ‒ razdvojenost. Čeprav so prelivajoče barvne partije izjemno mikavne, pa pod svojo barvno opno skrivajo globoko sporočilo ‒ delitev na tukaj in tam, na razčlenjene obale in globine morja, na osamele vulkanske otoke sredi mogočnih valov, ki goltajo žarečo magmo, na tostran in ono stran rek, polj, gora ... ‒, s katerim slikar metaforično izpričuje razdvojena razmerja v družbi, ki jih je človeku v neenakosti odmeril sodobni čas.

Razstava bo na ogled do 30. 7. 2022.

Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 10.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 13.00.

Vstop je prost.


Galerija slik