Foto utrinki: Savinov dan

Kaiser trio

11. julija praznujemo rojstni dan generalmajorja Frederika Širce oziroma skladatelja Rista Savina, imenitnega meščana Žalca, ki se je rodil leta 1859.

Vsako leto se na ta datum, ki ga imenujemo Savinov dan, zberemo na tradicionalnem koncertu, da se skupaj spomnimo znamenitega someščana, generalmajorja, skladatelja, pomembnega ustvarjalca, ki je pripadal prvi generaciji slovenske glasbene moderne, in nasploh izrazite umetniške osebnosti.

Letos smo v goste povabili godalno zasedbo Kaiser trio, ki jo sestavljajo violinistka Metka Udovč, violistka Katja Žekar in violončelist Peter Kaiser. Člani zasedbe izhajajo iz slovenskega glasbenega prostora, v katerem so se med glasbenim ustvarjanjem in poustvarjanjem prepletale njihove poti. Godalni trio je pripravil raznolik in zelo kakovosten glasbeni program. Poslušalci so v avli Doma II. slovenskega tabora Žalec lahko prisluhnili Schubertovemu Godalnemu triu v B-duru, Godalnemu triu v c-molu Ludwiga van Beethovna, skladbi Trije preludiji jazzovskega skladatelja Georga Gershwina in skladbi Mary Go Round of Life iz animiranega filma Čarovnik Howl in gibljivi grad skladatelja Joea Hisaišija, ki velja za enega najboljših komponistov glasbe za filme in animirane filme.

Poseben trenutek pa je bil, ko so nastopajoči premierno zaigrali izvleček iz baleta Rista Savina Čajna punčka, enega od njegovih dveh baletov, ki ga je napisal leta 1922. Priredba za godalni trio je bila narejena prav za to priložnost, njen avtor je Gregor Troha.

Obiskovalci so imeli priliko uživati v odličnem koncertu, kar so tudi pokazali z bučnim aplavzom. Koncert je povezovala Nastija Močnik.

Foto: Tone Tavčer

Galerija slik