Narava govori in mi molčimo

razstava slikarskih del MARIKE VICARI in JERNEJA FORBICIJA

ZAVOD ZA KULTURO, ŠPORT IN TURIZEM ŽALEC vas vljudno vabi na odprtje razstave slikarskih del

MARIKE VICARI in JERNEJA FORBICIJA z naslovom

Narava govori in mi molčimo.

Odprtje razstave bo v četrtek, 10. novembra 2022, ob 18. uri v Savinovem likovnem salonu Žalec.

Njuno delo bo predstavila mag. Alenka Domjan.

Kulturni program bo obogatil kitarist Martin Mutec.

Slikarstvo Marike Vicari in Jerneja Forbicija beremo s tesnobnim razpoloženjem – kljub romantično-duhovni viziji, celo metafizičnemu pridihu in liričnemu umetniškemu izražanju. Oba namreč, vsak v svoji slikarski maniri, prikrito razkrivata zgodovinski spomin izbranih prostorov in njihovo specifično kulturno identiteto. Predstavljajo jo npr. gozdovi pri Asiagu blizu Vicenze, rojstnega kraja Vicarijeve, in Kidričevo, mestece z izrazito negativnim toposom, kjer je svojo mladost preživljal Forbici. Še globlja pa je v njunem slikarstvu ekološka dimenzija. Včasih je zastrta v sublimni pojavnosti naslikane pokrajine, včasih pa odkrito povedna s stvarnimi predmeti kot označevalci odmrle vegetacije v tkivu prostorske instalacije.

Marika Vicari (1979, Vicenza, Italija) je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah (pri prof. Carlu Di Racu) in magistrirala na Fakulteti za vizualne umetnosti Univerze za arhitekturo v Benetkah. Od leta 2000 dalje je imela številne samostojne in skupinske razstave v Evropi, Združenih državah Amerike, Mehiki, Braziliji, Kanadi in na Kitajskem. Njena dela so že vrsto let predstavljena na umetniških sejmih v Italiji in Evropi. Živi in dela v Creazzu (Vicenza, Italija).

Jernej Forbici (1980, Maribor) je diplomski in podiplomski študij zaključil na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah. Njegova dela so bila predstavljena na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah po vsej Evropi in v ZDA, Kanadi, Argentini in na Kitajskem. Bil je gost pomembnih bienalnih projektov, kot so: Hicetnunc (Pordenone, 2003), IBCA, Mednarodni bienale sodobne umetnosti – Nemški paviljon (Praga, 2005), spremljevalni projekt Accade na 51. Beneškem bienalu (2007) in na 54. Beneškem bienalu v paviljonu Akademije v Arsenalu. Sodeluje z galerijami v Italiji, ZDA, Avstriji in Franciji. Živi med Strniščem in Vicenzo (Italija).

Razstava bo na ogled do 31. 12. 2022.

Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 10.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 13.00, v nedeljo zaprto. Vstop je prost.

Sliki: 

Marika Vicari: Iz serije Pogled med pohodom, 2018, grafit na lesu, 70 x 160 cm, 

- Jernej Forbici: Svet marjetic (Daisy World) V., akril in olje na platnu, 2020, 96 x 276 cm.

Galerija slik