Nenavadno moč ima ta človek

Razstava likovnih del dijakov GCC - umetniška gimnazija

Vljudno vabljeni na ogled razstave likovnih del dijakov Gimnazije Celje – Center, umetniška gimnazija – likovna smer, ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika.

Razstavo »Nenavadno moč ima ta človek − vpliv Plečnika na njegove in naše učence«  si v Domu II. slovenskega tabora Žalec lahko ogledate od 4. do 28. januarja 2023. Otvoritvenega dogodka ne bo.
 

O vsebini razstave 

Ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je Vlada Republike Slovenije razglasilo leto 2022 za Plečnikovo leto, zato smo tudi na Gimnaziji Celje – Center v drugi polovici šolskega leta v ospredje likovnega ustvarjanja postavili teme, povezane s Plečnikom.

Z življenjem in ustvarjalnim opusom Jožeta Plečnika so se intenzivno spoznavali dijaki umetniške gimnazije likovne smeri. V drugi polovici preteklega šolskega leta so se posvetili poslopju Ljudske posojilnice v Celju, ki je neposredni bližini šole.  S spoznavanjem arhitekturnih značilnosti stavbe,  s prebiranjem knjig in drugih virov o življenju in delu Plečnika so dijaki spoznavali tudi  odnos do njegovih učencev, predvsem do Vinka Lenarčiča,  ki je tudi avtor oz. soavtor poslopja Ljudske posojilnice v Celju. Med ustvarjalnim procesom smo raziskovali vpliv mentorja − učitelja na učence, zato smo tudi razstavo naslovili  v tem  duhu: Nenavadno moč ima ta človek − vpliv Plečnika na njegove in naše učence.

Izdelki, ki smo jih razstavili, so nastali pri urah risanja in slikanja, bivalni kulturi in osnovah varovanja dediščine. Dijaki  2. letnika so se posvetili oblikam Plečnikovih kelihov in Plečnikovi tipografiji, dijaki 3. letnika so s plakati v različnih likovnih tehnikah predstavili svoje mnenje o avtorstvu Ljudske posojilnice, dijaki 4. letnika pa so uporabili njegovo tipografijo za oblikovanje plakatov z njegovimi značilnimi izreki. Mentorici dijakom sta bili Andreja Džakušič in Maja Rak.

Galerija slik