50 let Savinovega likovnega salona v Žalcu

Predstavitev dokumentarnega filma

Vabljeni na predstavitev dokumentarnega filma 50 let Savinovega likovnega salona avtorja Roberta Gabra in v realizaciji Videoprodukcije Gaber, ki bo v četrtek, 9. februarja 2023, ob 19. uri v avli Doma II. slovenskega tabora Žalec.

Savinov likovni salon se nahaja v Savinovi hiši, ki je bila leta 1972 prenovljena in je od tedaj namenjena kulturni dejavnosti. Je osrednji galerijski prostor Spodnje Savinjske doline in sodi med manjše, a pomembnejše galerije v Sloveniji.

O salonu je Marlen Premšak v Savinjskem zborniku (1998) zapisala: »V žalsko občino je pripeljal razstave vseh najpomembnejših likovnih umetnikov, poskrbel za uravnoteženo likovno ponudbo, s preverjeno kvaliteto razstavljenih del pa je korak za korakom pomagal bistriti kritiški odnos domačega občinstva in na ta način usmerjal ljudi k pravim vrednotam slike, risbe, skulpture pa tudi ambientalnih in nekaterih eksperimentalnih poskusov.«

V filmu bomo prisluhnili razmišljanjem mag. Alenke Domjan, Anke Krčmar, Marlen Premšak, Lidije Koceli, dr. Borisa Gorupiča, Antona Hermana, Jerneja Forbicija in Milice Končan.
Film bo s svojim razmišljanjem na pot pospremil župan Občine Žalec Janko Kos, kulturni program pa bosta izvedla flavtistka Nina Fajfar Baša in kitarist Matic Dolenc.

Snemanje filma je omogočila Občina Žalec.
Veselimo se vašega obiska.

Galerija slik