Dialog: živo – neživo

ali o potovanju barve med svetlobo in temo | na ogled do 1. oktobra

Vljudno vas vabimo na ogled razstave DIALOG: ŽIVO – NEŽIVO ali o potovanju barve med svetlobo in temo. Delo umetnic Natalije R. Črnčec, Simone Šuc in Zdenke Žido bo predstavila kustosinja razstave mag. Andreja Rakovec. Odprtje razstave bo obogatila glasbena umetnica JUNEsHELEN, razstavo pa bo odprl župan Občine Žalec Janko Kos.

Umetnice Natalija R. Črnčec, Simona Šuc in Zdenka Žido v svojem likovnem jeziku gojijo nepredmetnost, ki temelji na poglobljenem občutenju barve. Barva na njihovih delih zaživi skozi repetitivnost osnovnih likovnih elementov točke, črte in ploskve, ki bodisi žarijo iz teme ali sijejo v sojnosti svetlobe. Medtem ko svetloba prikliče barve v življenje, tema ugasne njih sij. Vendar barva med svetlobo in temo ubira razgibano pot: iz oblik izvablja življenje, oblikuje odnose med barvnimi toni in ustvarja prostore, ki jih naseljuje z igrivostjo, radostjo, toplino, ljubeznivostjo, pa tudi s skrivnostnostjo, brezmejnostjo in občutenjem presežnega.       

Natalija R. Črnčec (1972, Maribor) je leta 1996 diplomirala na Oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Zaposlena je kot profesorica likovne umetnosti na Prvi gimnaziji Maribor in na II. gimnaziji Maribor.

Simona Šuc (1972, Maribor) je leta 2000 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Gustavu Gnamušu in Jožefu Muhoviču. Soustvarja preplete slike, risbe, besede in prostora. 

Zdenka Žido (1959, Nemški Rovt) je leta 1987 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Andreju Jemcu in nato končala tudi specialko za slikarstvo. Leta 1986 je prejela študentsko Prešernovo nagrado.

Zadnji dan razstave, v nedeljo, 1. oktobra 2023, ob 18. uri bo potekalo zadnje javno vodstvo po razstavi s kustosinjo mag. Andrejo Rakovec. Vstop je prost. 

Odprtje razstave je potekalo v petek, 26. maja 2023, ob 19. uri v Dvorcu Novo Celje. Razstava bo na ogled do 1. oktobra 2023. Dvorec bo odprt vsak petek, soboto in nedeljo od 17. do 20. ure ter med tednom po predhodni najavi na tel. 041 338 519.

Galerija slik