Podeljena letošnja nagrada Fanny Haussmann

prejemnik je Tom Veber

Zavod za kulturo, šport in turizem je podelil letošnjo pesniško nagrado Fanny Haussmann, ki je imenovana po prvi slovenski pesnici. Šesti prejemnik nagrade je Tom Veber s ciklom pesmi Ker tudi žalost potrebuje svoj prostor, prejel je tudi 1.000 evrov nagrade, ki jo podeljuje Občina Žalec.

Kot je v obrazložitvi nagrade zapisala izborna komisija, se v Vebrovem ciklu »Prepletajo medsebojni človeški odnosi, pomeni tišine, spomini, časovno prostorske razsežnosti mišljenja in zanimive podrobnosti ter kreacija intimnih svetov. Lirski subjekt išče svojo pot v svet in hkrati gradi notranjo posebnost ter drugačnost, ki jo zaznamuje tudi istospolnost. Upa na razumevanje drugega, na njegovo odkritost, a se zaveda iskanja svojih korenin, potrebuje bivanjsko svobodo, s katero izgrajuje svojo samozavest. Včasih se počuti odtujen od drugega, a je v tej samoti tudi najbolj to, kar je. Prepletenost intime in občasna ironična prezentacija znotraj družbenega konteksta, primerno besedišče in izvorne plasti sebstva zagotavljajo pesniško presežnost v različnih legah avtorjevega poetičnega izraza.«

Natečajno komisijo so sestavljali slovenistki Lidija Koceli in Marija Končina, pesnik in literarni kritik dr. Zoran Pevec ter lanski prejemnik pesniške nagrade Franci Novak. Poleg Vebra so bili za nagrado nominirani še Robert Simonišek, Meta Kušar, Ana Kumperger in Tatjana Pregl Kobe. Na letošnji razpis za pesniško nagrado je sicer prispelo 41 ciklusov pesmi s poljubno tematiko od 38 avtorjev.

Slavnostna govornica letošnje podelitve pesniške nagrade Fanny Haussmann je bila dramska igralka in pesnica Saša Pavček. V slavonstnem nagovoru se je na hudomušen način dotaknila pesnjenja na Slovenskem ter različnih osebnih izkušenj s poezijo. Program je dopolnilo branje natečajne poezije, prav tako glasbenik in filozof Boštjan Narat.

Izid 25. številke revije za književnost in kulturo Vpogled

Na slavnostnem dogodku smo predstavili tudi novo, 25. številko za književnost in kulturo Vpogled. V njej so zbrana nominirana dela natečaja pesniške nagrade Fanny Haussmann ter dve nenominirani pesmi, proza, dramatika, en prevod in esejistika. Revijo dopolnjujejo umetniška dela, ki so v preteklem letu dni gostovala v Savinovem likovnem salonu v Žalcu in dvorcu Novo Celje.

Galerija slik