Ta veseli dan kulture

Savinova hiša in Ekomuzej | dve predstavitvi zbirk

Na Ta veseli dan kulture, ko se spominjamo rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna (1800–1849), vas vabimo na dan odprtih vrat med 15. in 18. uro v Savinovo hišo in Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije.

V Savinovi hiši si boste brezplačno lahko ogledali spominsko sobo Rista Savina, salon Jelice Žuža in Galerijo savinjskih likovnih umetnikov, vabi pa tudi Savinov likovni salon z novo razstavo umetnice Jane Vizjak. V ekomuzej vabita bogata etnološka zbirka in VR-film o hmeljarstvu in pivovarstvu.

Vabljeni tudi na dva dogodka:

  • ob 16. uri v Galerijo savinjskih likovnih umetnikov:

Predstavitev na novo pridobljenih umetniških del v Galeriji savinjskih likovnih umetnikov

V Savinovi hiši se nahaja Galerija savinjskih likovnih umetnikov, kjer je na ogled 24 likovnih del savinjskih likovnikov. Zbirka razširja pogled v ustvarjalnost umetnikov različnih generacij, ki pripadajo našemu prostoru. Večino umetniških del so avtorji podarili ali dali galeriji v hrambo z namenom, da je na voljo javnosti; da ta spoznava in prepoznava umetniške izraze in dimenzije njihovega likovnega razmišljanja, ki v izbranem mediju in skozi proces dela pripovedujejo vsak svojo zgodbo.

V letošnjem letu smo zbirko v galeriji posodobili s petimi na novo pridobljenimi deli umetnikov Miroslava Adlešiča, Antona Hermana, Cvete Mirnik, Franca Soline in Božidarja Dareta Zavška. Po razstavi vas bo vodila umetnostna zgodovinarka in kustosinja mag. Alenka Domjan.

  • ob 17. uri v Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije

Predstavitev dela opusa iz cikla Revna umetnost akad. kiparja Antona Hermana v dialogu z etnološko zbirko

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije je osrednji muzej, ki se nahaja v prostorih nekdanje sušilnice hmelja in je urejen v štirih nadstropjih. Obiskovalec v njem spoznava prehrano, oblačila, običaje, številne  hmeljarske izdelke ter orodja za pridelavo in obdelavo hmelja.

Na predstavitvi, ki jo bo vodila mag. Alenka Domjan, bo govor o dialogu med sodobno umetniško produkcijo in etnografsko zbirko na temo hmeljarstva, ki se nahaja v ekomuzeju. Anton Herman je posebej za to zbirko doniral svoj opus z naslovom Revna umetnost.

Vstop je prost.

Org. ZKŠT Žalec

Galerija slik