Skoči na glavo Skoči na vsebino Skoči na nogo

Gledališki abonma

Dvorana Oder Zalec

Gledališki abonma 2023/2024

Pesem za Laro Ujetnica casa

Pesem za Laro - ujetnica časa

Lara Jankovič in Zavod LibertArt

Gledališko-glasbeni projekt, 80 minut brez odmora

9. oktober 2023 in 10. oktober 2023


Avtorica:
Simona Hamer
Režija: Yulia Roschina
Igra in poje: Lara Jankovič
Glasbeniki in aranžerji: Ravi Shrestha, Tilen Stepišnik, Aleksej Ermakov, Gašper Primožič


Pesem za Laro je gledališko-glasbeni izlet v globočine ruske duše, v jedro strastne in tragične ljubezenske zgodbe, ki je v šestdesetih letih navdihnila Hollywood in po kateri bralci še danes posegajo: Doktor Živago. Boris Pasternak, avtor tega kultnega romana, je ljubezenski trikotnik umeril po svoji življenjski izkušnji, razpetosti med ženo in ljubico, umeščeni v turbulenten čas revolucije. Pesem za Laro je ženski pogled na hrepenenje, poezijo in domoljubje. Je hvalnica umetnosti, pogumu in – srčnosti.


Navdih za gledališko-glasbeno predstavo je Lara Jankovič našla v Larini pesmi, zaslužni za popularizacijo glasbenega motiva, ki ga je Maurice Jarre skomponiral za film Doktor Živago. Radovedno brskanje po zgodovini pa jo je pripeljalo do romaneskne osebne izpovedi »prave« Lare, Olge Ivinske, ki je z Borisom Pasternakom ljubimkala dolgih štirinajst let.

Laponska

Laponska

Gledališče Koper

Božična komedija, 70 minut brez odmora

27. november 2023 in 28. november 2023

 

Avtorja: Cristina Clemente, Marc Angelet
Režija: Nenni Delmestre
Igrajo: Urška Taufer/Tjaša Horvat, Luka Cimprič, Rok Matek, Nika Rozman

Božični večer v zasneženi koči na Laponskem. V pričakovanju praznovanja in srečanja otrok s »pravim« Božičkom na obisk k sestri, že desetletje poročeni s Fincem, s Primorske pripotuje druga sestra z možem in petletnim sinom. Ko nordijska veja družine napove, da ne bo sodelovala pri obisku Božičkove dežele, njihova štiriletna hčerka pa svojemu slovenskemu bratrancu pojasni, da svetega moža pač ni in da darila otrokom skrivaj kupijo starši, je božični večer uničen; Pandorina skrinjica, iz katere privrejo številne družinske skrivnosti, predvsem pa nasprotja, pogojena s kulturološkimi razlikami med urejeno finsko družbo ter »ležernostjo in neodgovornostjo« mediteranskega načina življenja, eksplodira.


Prepir med sestrama in njunima soprogoma ter razpravo o tem, ali nek pojav imenujemo laž ali metafora, na koncu vendarle otopli čarobni dogodek, aurore borealis, naravni pojav, ki je tako preprost za razumevanje in obenem tako čaroben v svoji lepoti, saj v njem prepoznamo hkratnost dejstva in iluzije

 

Dnevnik Ane Frank

Dnevnik Ane Frank

Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana

Dramska predstava, 100 minut

19. februar 2024 in 20. februar 2024

 

Avtorica: Anne Frank

Režija: Vinko Möderndorfer

Igrajo: Gaja Filač, Saša Pavlin Stošić, Medea Novak, Tadej Pišek, Barbara Vidovič, Aleš Kranjec, Timotej Novaković

 

Dnevnik Ane Frank je eno najpomembnejših besedil dvajsetega stoletja. In to ne samo zaradi kalvarije, ki jih je preživel judovski narod, ki jih je doživela in ne preživela družina Anne Frank. Dnevnik je tudi literarno pomembno delo. In deklica Anna je izjemno nadarjena opazovalka življenja in človeških značajev.

V njenem pisanju čutimo velik pisateljski talent. Anna se je zelo zgodaj zavezala pisanju. To je bila njena želja, njena ambicija, njeno veselje, njena nadarjenost, ki jo je čutila kot svoje osebno poslanstvo.


Ob prebiranju dnevnika se nehote sprašujemo tudi o tem, koliko talentov, koliko mozartov, beethovnov, michelangelov … koliko izjemnih pisateljev, slikarjev, lahko pokonča genocidna politika. Pa ne samo talentov, koliko življenj, in vsako življenje je vesolje, je izginilo zaradi nespametnega sovraštva, ki ga je generirala prav politika. Ne samo včasih. Tudi danes.

Paloma

Paloma

Slovensko mladinsko gledališče, AGRFT in društvo KUD

Komedija, 100 minut brez odmora

11. marec 2024 in 12. marec 2024

 

Avtorici: Brina Klampfer in Kaja Blazinšek

Režija: Brina Klampfer

Igrajo: Dario Varga, Romana Šalehar, Iztok Drabik Jug, Tamara Avguštin, Stane Tomazin, Draga Potočnjak, Tadej Čaušević, Liam Hlede, Marijan Sajovic


Duhovita, grenko-sladka uprizoritev se naslanja na zgodbo o tovarni Paloma – Sladkogorska, ki je proizvajala higienski papir za vso nekdanjo Jugoslavijo in ki je pravzaprav razlog, da se je okoli nje razvilo naselje. Mlada ekipa ustvarjalcev se je lotila razmisleka o nostalgičnosti za socialističnim obdobjem, za spominom, vpisanim v generacije, ki so ga okusile, in tiste, ki ga niso – ali predstava o nekdanjih »boljših« časih temelji na resničnosti ali je vse skupaj le utvara? Intimne zgodbe krajanov, iz katerih izhaja, pa hkrati odpirajo vrsto širših družbenih tem: Kako so politični projekti izgradnje krajev vplivali na življenja ljudi? Kakšna je v takem kontekstu usoda malega človeka? Kako s tem shajati danes? Paloma je lani postala žlahtna predstava Dnevov komedije.

Farma Orwell

Farma Orwell

Drama SNG Maribor

Satira, 90 minut brez odmora

2. april 2024 in 3. april 2024 - zaradi bolezni v ansamblu sta nova termina predstave 10. in 11. junij 2024

 

Avtorja: Tatjana Doma in Luka Marcen po motivih besedil G. Orwella

Režija: Luka Marcen

Igrajo: Vladimir Vlaškalić, Eva Kraš, Vojko Belšak, Mateja Pucko, Maša Žilavec, Liza Marijina

 

Ko začnemo razmišljati o svobodi, osebni ali družbeni, ne morem mimo Georgea Orwella – moža, ki je tako neskončno in hkrati tako artikulirano, kritično ljubil resnico in svobodo. Moža, ki je tako zelo razumel ustroj sveta, da si je znal še predobro predstavljati, kako bo izgledal in deloval svet tudi dobrih 70 let po njegovi smrti. Orwell se je zavedal, da svet, v katerem živimo, verjetno ni najboljši od vseh zamisljivih svetov in niti ne gre na bolje. Vse svoje življenje si je prizadeval za izboljšanje položaja zatiranih in prezrtih ter o tem brez zadržkov govoril v svojih publicističnih in literarnih besedilih. Glasno in pogumno je zagovarjal socialistična načela, obenem pa nasprotoval tako komunizmu kot izkoriščevalski kapitalistični miselnosti. S tem se je poudarjeno ukvarjal tako v svojih kultnih romanih (Živalska farma, 1984) kot tudi v svojih izjemnih, stilsko briljantnih esejističnih besedilih.