Skoči na glavo Skoči na vsebino Skoči na nogo

Odprtje razstave Dvorec Novo Celje | Procesi spominjanja in pozabe

Minuli četrtek, 27. junija 2024, je ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec v Dvorcu Novo Celje pripravil odprtje obsežne in posebne razstave, ki govori prav o dvorcu, z naslovom Dvorec Novo Celje: Procesi spominjanja in pozabe; Dokumenti/Pričevanja/Sodobne likovne intervencije.

 

Dvorec Novo Celje je kraj raznolikih obdobij, lastnikov, opreme, namembnosti, dogodkov in je kot tak neusahljiv vir za raziskovanje, preučevanje in ustvarjanje. Njegova mističnost in bogata zgodovina, polna preobratov in dramatičnosti, sta prepričala avtorje, da so se začeli ukvarjati s konceptom tokratne razstave, ki dvorec postavlja v širši kulturno-zgodovinski okvir kot pomemben vidik ohranjanja kulturne dediščine. Z njo želijo avtorji odstreti čas skozi stoletja, ki je zaznamoval življenje in dogajanje v tem dvorcu.

 

Razstava, ki je nastajala več kot eno leto, je plod usklajenega ekipnega dela, v katerega je bilo v osnovi vključenih šest oseb iz petih institucij, da pa je razstava tako slikovno in dokumentarno bogata in obsežna, pa je zaslužnih še precej več oseb in ustanov.

 

Avtorji in kustosinji razstave: dr. Polona Vidmar, dr. Marija Počivalšek, Karmen Kreže, Uroš Govek, mag. Alenka Domjan (idejna vodja razstave) in Milena Zlatar. Na razstavi se srečamo s krstnimi, prostorsko zasnovanimi umetniškimi deli, ki so jih prispevali Dalibor Bori Zupančič, Jože Domjan in Veljko Toman, ter likovnimi deli Mateja Čepina, Jerneja Forbicija, Doreta Klemenčiča – Maja, Metke Kavčič in Jožeta Tisnikarja. 

 

Odprtje je pritegnilo mnogo več obiskovalcev, kot jih sprejme slavnostna dvorana dvorca Novo Celje, kar priča o pomembnosti in zanimivosti razstave. Različna obdobja in koncept razstave so predstavile mag. Alenka Domjan, dr. Polona Vidmar in dr. Marija Počivavšek, na koncu pa je spregovoril tudi gost dogodka, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo RS Matevž Čelik Vidmar.

 

Dogodek, ki ga je povezovala Nastija Močnik z ZKŠT Žalec, je glasbeno pospremil duet Dimek & Davor Klarič.

 

Prvi del razstave je pripravila dr. Polona Vidmar s študenti umetnostne zgodovine in govori o zgodbah iz življenja lastnikov dvorca, razvoju arhitekturnega kompleksa ter njegovi opremi od konca 16. stoletja do leta 1930, ko je prešel v roke Dravske banovine. Usoda dvorca se nadaljuje v raziskovalnem navdihu avtorjev dr. Marije Počivavšek, Karmen Kreže in Uroša Goveka do leta 1981, ko je povsem okamenel v pozabi. Zgodovina je podana v zanimivi interpretaciji; pisne vire in fotografsko gradivo iz zasebnih in javnih zbirk dopolnjujejo zvočni viri – posneti spomini ljudi, ki so bili povezani z dvorcem. Vsemu temu je dodana zelo specifična, morda celo drzna konceptualna raven, ki je nastala v procesu dela kustosinj Alenke Domjan in Milene Zlatar ter umetnikov, ki so svoje likovne interpretacije postavili v center vizualne refleksije osebnega in kolektivnega spominjanja, psihološkega stanja in družbenih vsebin. Srečamo se s krstnimi, prostorsko zasnovanimi umetniškimi deli, ki so jih prispevali Dalibor Bori Zupančič, Veljko Toman in Jože Domjan, ter likovnimi deli Mateja Čepina, Jerneja Forbicija, Doreta Klemenčiča Maja, Metke Kavčič in Jožeta Tisnikarja. Vse likovne intervencije vsebinsko podpirajo zgodovinska dejstva ter gledalcu ponujajo možnost premeščanja in premikanja pozornosti od dokumentarnega k umetniškemu, ki na vizualni ravni razpira kolektivno spominjanje. S tem smo strukturo razstave odprli v širše polje diskusije. Tudi o tem, kako lahkotno dojemamo zgodovino, jo prelagamo in obračamo in pravzaprav ne najdemo (ali ne želimo) njenega bistva kot izkušnje za sedanjost in prihodnost, o čemer razmišlja filozof in sociolog dr. Lev Kreft v eseju Zgodovina in spomin, namenjen prav temu projektu. (mag. Alenka Domjan)

Informacije o razstavi:

Razstava bo na ogled do 13. oktobra 2024. Dvorec bo odprt vsak petek, soboto in nedeljo od 17. do 20. ure ter med tednom po predhodni najavi na tel. št. 041 338 519. Vstop je prost.

Brezplačna javna vodenja bodo: 30. junija, 28. julija, 25. avgusta, 29. septembra in 13. oktobra.

Sodelujoče institucije pri pripravi in izvedbi razstave:

ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec, ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta, Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru s študenti (Marko Balažič, Noemi Čop, Rebeka Kerčmar, Urška Kiselak, Kristijan Matjašič in Saša Preložnik Šimac), Muzej novejše zgodovine Celje in Medobčinska splošna knjižnica Žalec.

Oblikovanje razstave in promocijskega gradiva: Jože Domjan

Tehnična izvedba razstave: Super tehnik, Andrej Črepinšek, s. p. in Grenko tisk

Za izposojo likovnih del se zahvaljujemo Pokrajinskemu muzeju Celje in Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec.

Avtorji fotografij z odprtja: Nik Jarh, Veni Ferant, Vid Palčnik

Več informacij:

Nastija Močnik, nastija.mocnik@zkst-zalec.si, 03 712 12 82
Uroš Govek, uros.govek@zkst-zalec.si, 03 712 12 66
Alenka Domjan, alenka.domjan@gmail.com