Združenje hmeljarjev Slovenije

Društvo zastopa interese hmeljarskih starešin in vseh hmeljarjev Slovenije.

Združenje hmeljarjev Slovenije je prostovoljno združenje vseh slovenskih hmeljarjev, hmeljarskih starešin, hmeljarskih princes Slovenije, zaposlenih v hmeljarstvu in simpatizerjev hmeljarstva.

Društvo v skladu s svojim Statutom vsako leto objavi razpis za novega hmeljarskega starešina, podeželska mladina pa razpis za novo hmeljarsko princeso. Starešinstvo in princesovanje je opravljeno vsako leto drugo nedeljo v mesecu avgustu na prireditvi »Dan hmeljarjev« v Braslovčah.  Letošnja aktualna hmeljska starešina in hmeljska princesa sta  Aljoša Uršič in Minca Marovt.

V letu 2010 je bilo Društvo sprejeto v mednarodno združenje hmeljarjev.

Slovenski hmeljarji so ponosni, da pridelujejo sorte hmelja, ki so poznane in zelo cenjene po vsem svetu. Med njimi so najbolj poznane:

  • Savinjski golding – Styrian Savinjski Golding
  • Aurora - Super Styrian Aurora
  • Bobek -  Styrian Golding B
  • Celeia – Styrian Golding
  • Dana - Extra Styrian Dana
  • Styrian Gold.

V lanskem letu je društvu uspelo izvesti tudi zaščito »štajerskega hmelja« kar je velik uspeh, saj so s tem uspeli povezati v društvo tudi vse slovenske hmeljarje.

Društvo zastopa interese hmeljarskih starešin in vseh hmeljarjev Slovenije, organizira strokovne posvete in srečanja članov, organizira in sodeluje na raznih prireditvah, ki so pomembne za promocijo slovenskega hmeljarstva ter v okviru le - teh prikazuje stare običaje in s tem ohranja kulturno dediščino.

Galerija slik