Tek po ulicah Žalca

Tradicionalni Tek po ulicah Žalca bo letos v soboto 22. septembra od 9.00 ure dalje.

Razpis in prijava 2018

Tradicionalni Tek po ulicah Žalca se odvija vsako leto v septembru in to že od leta 2001 dalje. Na začetku so bili pretežni udeleženci teka učenci in učenke I.OŠ Žalec, kasneje pa so se tovrstnim športnim dnevom pridružile tudi OŠ Šempeter, OŠ Petrovče in OŠ Griže. Vsekakor je tek prerasel v pravi tekaški praznik, saj se ga je v zadnjih letih udeležilo zelo veliko učencev in družin ali skupno preko 1500 tekačev različnih starosti. Glavni organizator je Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec, ki ob pomoči Atletskega kluba Žalec napne vse moči, da čimbolj zadovolji tekače. Program je pester in že sam začetek z uvodnim Cici tekom zelo zanimiv:

* Prvi, ki torej »urežejo špuro« so najmlajši – predšolski otroci in otroci iz 1. razredov, ki sami ali ob spremstvu staršev z lahkoto opravijo s 180m dolgo progo in seveda prejmejo posebna darila.

* Otroci od 2.- 4. razreda osnovne šole v netekmovalnem teku na 470 m vedno pokažejo tudi kar precej tekmovalnega duha. Na koncu so prav vsi zmagovalci in prejmejo medalje Ministrstva za šolstvo in šport.

* Od petega do devetega razreda pa so že tekmovanja v posameznih kategorijah za naslove državnih osnovnošolskih prvakov v uličnem teku. Z enim stavkom: velika vnema, velika borba in na koncu veselje in stisk rok. 1060m je naporna distanca saj združuje vzdržljivost in hitrost.

* Srednješolci in srednješolke prav tako tekmujejo v želji biti čimbolje uvrščeni v državi. To so že zelo dodelani atleti in atletinje, ki na 1060 oz. 2040m dolgi progi ne varčujejo z močmi.

* Zelo veliko tekačev pa čaka prav na tek imenovan: REKREATIVNI TEK NA ŽALSKO MILJO. Masa tekačev po svojih močeh: hitro, počasi, v skupinicah, pa tudi z vmesno hojo opravi s 1060m dolgo razdaljo. V isti kategoriji imajo posebno mesto tudi družine, ki si s tekom priborijo lepe nagrade, katere prispevata organizacijski enoti TURIZEM in KULTURA pri ZKŠT Žalec.

* »Piko na i« z zadnjim tekom postavijo tekači, ki tekmujejo v Štajersko Koroškem pokalu. Tekače različnih starosti vzpodbujajo gledalci ob progi, tekači pa pretečejo pet krogov. Vsi udeleženci tega teka prejmejo majico, brezalkoholne napitke in topel obrok.

Skratka vrveža na in ob progi je obilo – prav vsi imajo ves čas na razpolago brezplačno brezalkoholno pijačo in možnost degustacije različnih prehrambenih artiklov. Ob izdatni podpori tako občine Žalec kot tudi drugih inštitucij se tekačem ni potrebno bati, da bi se tradicija teka v Žalcu prekinila.

Veseli smo podpore Ministrstva za šolstvo in šport, Fundacije za šport, Olimpijskega komiteja Slovenije, Atletske zveze Slovenije, Ministrstvo za notranje zadeve – predvsem policijskih postaj Celja in Žalca kot tudi vseh atletskih delavcev ter profesorjev športne vzgoje osnovnih šol žalske občine.

Pod sloganom TEČEM IN UŽIVAM se vidimo v Žalcu.

12. Tek po ulicah Žalca

13. Tek po ulicah Žalca, sobota 28.9.2013 ob 9.00

14. Tek po ulicah Žalca


Galerija slik