Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije

Zanimiva muzejska izkušnja, ki vas obogati z vedenjem o hmelju in hmeljarstvu ter pivovarstvu.

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije je svoja vrata odprl novembra 2009. Je pomembna turistična pridobitev za celotno Spodnjo Savinjsko dolino, saj se je tradicija hmeljarstva in pivovarstva v teh krajih živi že od leta 1876.

Osrednji muzej, ki se nahaja v prostorih nekdanje sušilnice hmelja, je urejen v štirih nadstropjih. Obiskovalec v njem spoznava prehrano, oblačila, običaje, številne  hmeljarske izdelke ter orodja za pridelavo in obdelavo hmelja. Zbirka je nastala s pomočjo družin, ki živijo s hmeljem, njihove dokumentacije, fotografij, spominov. Ime ekomuzej izhaja iz njegove povezanosti z okoljem in ljudmi.

Ponudbo osrednjega ekomuzeja dopolnjujejo vstopno-informacijske točke (VIT-i) v vseh občinah Spodnje Savinjske doline: Braslovčah, Polzeli, Preboldu, Taboru, Vranskem in Žalcu. Tu se vsaka točka predstavi na svoj način in vam ponudi celostno informacijo o ekomuzeju.

Na tradicijo hmeljarstva je vezano tudi kar nekaj prireditev, ki so na tak ali drugačen način povezane s hmeljem, tradicijo in običaji: postavljanje hmeljevk, dan hmeljarjev in izbor hmeljarskega starešine in princese, začetek obiranja hmelja, obiranje hmelja na star način, pohod po hmeljski poti in hmeljarski likof.

Ekomuzej si lahko ogledate individualno ali vodeno, v muzejski trgovinici si lahko izberete kakšen spominek, v degustacijski sobi pa po ogledu privoščite sproščujoč kozarec hišnega piva Kukec - Savinjsko pivo ali pokusite pravo "obirovsko južino".

Posebno doživetje v muzeju predstavlja VR film Virtualno doživetje zelenega zlata.
Obiskovalci ekomuzeja  lahko vstopijo v svet hmeljarjev in ga doživijo skozi virtualno resničnost. 140-letno tradicijo hmeljarstva in njegov vpliv na razvoj življenja na tem območju si  obiskovalci z virtualnimi očali ogledajo v 360-stopinjski 3D tehniki. 

Galerija slik