Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

in podelitev Savinovih odličij

V petek, 6. 2. 2015 je v Domu II. slovenskega tabora Žalec potekala osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo Savinovih priznanj za leto 2014. Prireditev je povezovala Lidija Koceli, Savinova odličja je podelil župan Janko Kos, slavnostna govornica pa je bila dr. Ljerka Bizilj, ugledna slovenska novinarka, publicistka in pisateljica.

Savinovi priznanji za leto 2014 sta prejeli Majda Jurač za bogatenje kulturnega utripa na I. osnovni šoli Žalec, ki pomeni tudi prispevek k razvoju kulturne dejavnosti v občini in Sonja Alatič za glasbene in pedagoške uspehe, ki pomenijo prispevek k razvoju kulture na področju občine. Savinovi plaketi za leto 2014 sta prejela Sonja Rebernik za 35-letno aktivno in uspešno delo na kulturnem področju, ki skupaj z velikimi dosežki zadnjih let prispeva k razvoju kulturne dejavnosti v občini in Tone Vrabl za dolgoletno delo in pomembne dosežke na publicističnem področju in področju narodno-zabavne glasbe, ki pomenijo obogatitev kulture v občini. Savinovo plaketo z denarno nagrado pa je za leto 2014 prejel Jože Domjan za vrhunske dosežke in življenjsko delo na različnih področjih grafičnega oblikovanja, ki pomenijo izrazito promocijo občine v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru ter umetnikovo pripadnost okolju, v katerem živi in dela.

V kulturnem programu so si obiskovalci ogledali koncertno izvedbo prve slovenske komične operete Benjamina Ipavca Tičnik, v kateri so sodelovali: Orkester Hiše kulture Celje pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka, priznani operni solisti Andreja Zakonjšek Krt, Nuška Drašček Rojko, Matjaž Stopinšek, Domen Kurent in Mihael Strniša ter Oktet 9 in fantovska zasedba Gimnazije Celje – Center pod vodstvom Gregorja Deleje.

Projekt Tičnik je nastal v koprodukciji ZKŠT Žalec, HKC ter JSKD RS OI Šentjur ter ob podpori Ministrstva za kulturo RS.

Sceno je zasnovala in oblikovala Breda Bračko.

Galerija slik