Žalec

Prva omemba mesta Žalec je iz leta 1182, dandanes pa je Žalec mesto z živahnim utripom.

Žalec se prvič omenja leta 1182, trške pravice pa dobi leta 1265. V času turških vpadov utrpi hudo škodo, zato okoli cerkve pozidajo tabor s štirikotno zasnovo in štirimi okroglimi obrambnimi stolpi na vogalih. Obrambni zid je bil kasneje porušen, od stolpov pa se je do današnjih dni ohranil le jugozahodni obrambni stolp, zidan iz prodnikov s strelnimi linami in značilno stožčasto streho.  

Sledove bogate preteklosti je moč zaslediti v dobro ohranjenih zgradbah starega trškega jedra, od katerih naj omenimo Zotlovo domačijo iz 16. stoletja in Savinovo hišo iz l. 1669, rojstno hiša skladatelja Rista Savina, v kateri je Savinova spominska soba in likovni salon. Cerkev sv. Nikolaja se prvič omenja že l. 1173, ob njej je ohranjen obrambni stolp iz 16. stoletja. V bližini mesta stoji dvorec Novo Celje iz sredine 18. stoletja, ki velja za kopijo dunajskega Schönbrunna.
V mestu je lepo urejen športni park in športna dvorana. Žalcu in okolici dajejo pečat nasadi hmelja, po katerem dolino imenujejo tudi dolina zelenega zlata 
Na koncu pa naj se še pohvalimo, da je Občina Žalec letos prejela priznanje za "Planetu Zemlja prijazna občina" - za odgovorno prizadevanje na področju varovanja naravnih danosti, ustvarjanje boljše kvalitete bivanja občank in občanov ter dobro informairanje opravilnem odnosu do okolja za te in prihodnje generacije.
Vabimo vas tudi k ogledu novega promocijskega filma Občine Žalec, ki si ga lahko ogledate v večih časovnih variantah:
Pridite in uživajte v prijetnem mestu, v objemu zelenega zlata!


Galerija slik