Zvezdica Zaspanka

Festival Velenje in Institut za umetničku igru Beograd / 17. marca 2020 / Dom II. slovenskega tabora Žalec

Plesna predstava, 35 minut

Predstava je primerna za učence prve triade.

Avtor: Frane Milčinski Ježek
Režija: Aleksandar Nikolić
Koreografija: Aleksandar Ilić

Plešejo: Mojca Majcen, Branko Mitrović, Miona Petrović in Jakša Filipovac

Zvezdica Zaspanka je zvezda na nebu, ki povzroča zmedo na Zemlji, ker zamuja v službo zvezdice,  katere glavna naloga je uspavati otroke, voditi mornarje po morju in pomagati pesniku najti pravilne rime. Je skoraj najmlajša zvezda na nebu, ima dolge zlate lase in je stara komaj tri milijone let. Pogosto zaspi in zamudi v službo, zato jo kličejo Zaspanka. Ker je neodgovorna in raztresena, jo doleti kazen, ki jo nauči, da se v službo ne prihaja prepozno, saj to povzroča velike posledice.

V predstavi bodo plesalci skozi slikoviti kostumografijo in scenografijo utelesili brezčasno zgodbo o zvedavi Zvezdici, ki premaga strah in se z dobrim delom na zemlji odkupi za svojo nagajivost na nebu. Zgodba v sebi nosi obilico temeljnih človeških in družbenih vrednot, še kako pomembnih in aktualnih za današnji »ponoreli« svet, ki ga med drugim v veliki meri zaznamujejo preobilje informacij, vsiljevanje tekmovalnosti in potrošništva, vrtoglavi tempo ter preredki trenutki poglobljenega premisleka in doživljanja žlahtne radosti bivanja.

Zvezdica Zaspanka je v tokratni izvedbi res posebna, magična, preseneča in pušča otroke odprtih ust.

S pomočjo pripravljenega gradiva lahko učitelji učence pripravijo na predstavo, po njej pa se bodo gledalci lahko z ustvarjalci tudi pogovarjali.

Galerija slik