Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

Osrednja proslava Občine Žalec ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo Savinovih priznanj za leto 2013.

Osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku je potekala 7. februarja 2014 ob 19. uri v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu. Slavnostna govornica je bila gospa Marija Končina, ugledna slavistka, dolgoletna profesorica slovenščine na Gimnaziji Lava Celje, soavtorica gimnazijskih jezikovnih učbenikov in priročnikov ter članica uredništva revije za književnost in kulturo Vpogled.

Na prireditvi so bila podeljena Savinova odličja za ustvarjalnost na kulturnem področju za leto 2013. Savinovo plaketo z denarno nagrado je prejela Marija Alatič za življenjsko delo in izjemne uspehe na glasbeno pedagoškem področju, s čimer je občinska kultura zastopana in prepoznana v širšem slovenskem in mednarodnem prostoru; Savinovi plaketi Jolanda Železnik za pomembne dosežke pri ponovni oživitvi kulture v Libojah ter ohranitvi kulturne in etnološke dediščine, s čimer je pomembno prispevala k obogatitvi kulture v občini in Jožef Planinc za dosežke pri obnovi in ohranjanju sakralnih objektov, s čimer je pomembno prispeval k obogatitvi kulturne dediščine v občini; Savinovi priznanji pa Anita Žolnir za uspešno in dolgoletno delo na glasbenem področju, s katerim prispeva k razvoju kulturnih dejavnosti v občini ter Mešani pevski zbor medobčinskega društva invalidov Žalec za uspešno delo s posebnim poslanstvom, ki pomeni dragocen prispevek k razvoju kulturnega delovanja v občini.

Proslavo so spremljali nastopi Akademskega pevskega zbora Risto Savin, v osrednjem kulturnem programu pa smo prisluhnili koncertu flavtistke Eve-Nine Kozmus ob klavirski spremljavi Mateje Hladnik.

Program je povezovala Saška Pukl, druženje pa se je po proslavi nadaljevalo še v avli doma.


Galerija slik