Chiaroscuro 2014

10. slikarska in grafična šola Rudolfa Španzla

Chiaroscuro je slikarska in grafična poletna šola akademskega slikarja Rudolfa Španzla v organizaciji Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec, ki jeletos že desetič potekala v Dvorcu Novo Celje. V času od 19. do 28. avgusta je svoje likovno in grafično znanje nadgrajevalo 19 mladih udeležencev in 16 odraslih. Udeležba je bila mednarodna, saj sta se jim pridružili dve dijakinji iz prijateljskega mesta Kruševac. Program šole je za mlade likovnike potekal vsak dan od 9. do 17. ure v  dvorcu, v njegovi okolici  in na nekaj drugih lokacijah (kmetija v Gotovljah, Rimska nekropola v Šempetru). Odrasli so ustvarjali od 18. do 21. ure v dvorcu.

Letošnja glavna tema njihovega ustvarjanja so bili Rimljani na slovenskem. Poleg akademskega slikarja Rudolfa Španzla, ki je častni občan Občine Žalec, so program šole  izvajali mentorji Dorian Španzel, Rok Slana, Barbara Zupanc, Regina Mratinković, Breda Bračko in Bogdan Renko.

Dnevniški zapisi Ane Goršek

Poletje je čas oddiha. Na vrsto pridejo vse tiste dejavnosti, za katere med letom ni vedno toliko časa, kot bi si želeli. Slikarska šola Chiaroscuro že deseto leto ponuja možnost za kvalitetno preživljanje prostega časa. V obdobju desetih dni bomo skupaj brusili svoj talent, se družili in učili drug od drugega. Tokratna šola se bo zazrla skoraj 2000 let v preteklost, natančneje v čas Rimljanov.

1. DAN

Dopoldne smo se razporedili po skupinah in se lotili risanja tihožitij ter oblikovanja grafik. Delo se je izkazalo za težje kot bi pričakovali, a smo s skupnimi močmi uspeli suvereno izpolniti zastavljene dnevne cilje. Postavili smo dobre temelje, da lahko v prihodnjih dneh sežemo do zvezd.

Popoldne je bilo namenjeno študiozni risbi akta in veselju ob srečanju starih in spoznavanju novih obrazov.

Celotna posadka z mojstrom Rudijem Španzlom vred šteje 42 članov: večina udeležencev je novih, nekaj jih je prišlo ponovno, tu in tam pa se znajde med nami kak tak stari maček, kot sta na primer Janko Melanšek ali pa Patricija Knap. Strokovne del ekipe je isti kot vedno: Regina, Breda, Barbara, Dorian, Rok, Bogdan in Ana.

2. DAN

Drugi dan šole smo že pošteno izpluli in se lotili dokončevanja izdelkov. Sledile so ure natančne šrafure, sproščenega druženja in tudi natančni popravki mojstra, ki so risbe naredili bolj žive, bolj realistične. Mojster je z našim delom in energijo, se pretaka med nami, v celoti zadovoljen.

Večerna skupina je nadaljevala s študijo stoječega akta. Začetni sproščenosti je sledila tišina. Vsak je zatopljen v svojo risbo.

Ukvarjali smo se z anatomijo, igro svetlobe in sence ter izzivi perspektive.

3. DAN

Nove tehnike, novi izzivi. Večina se je ukvarjala z risanjem drugega tihožitja. Eni v svinčniku, drugi v tušu, tehniki, ki ne pozna radiranja. Risali smo krivine čelad, instrumentov, antičnih odlitkov. Razmišljali smo, kako najbolj nazorno prikazati material, iz katerega je določen predmet izdelan. Pri tem smo določali odbleske kovine, svetlobe na mavcu, teksture starih knjig. Del udeležencev je odtisnil grafike na majice, ki nas bodo razveseljevale tudi takrat, ko ne bomo risali.

Večer tretjega dne smo počasi  zaključevali s prvim aktom. Po vztrajnem delu imamo prvi izdelek. Ste že radovedni?

4. DAN

Danes smo pridno izrezovali linoreze, se igrali z barvami na oljnih slikah in sledili dotikom mavčnih odlitkov. Učili smo se o vplivu barv na razpoloženje slik ali grafik in o tem, kako pomembna je kompozicija.

Večer četrtega dneva smo risali sedeči akt. Le ta pomeni lažjo nalogo za modele in težjo za risarje.

5. DAN

Dopoldan petega dne smo si ogledali Rimsko nekropolo v Šempetru, popoldan pa preživeli na kmetiji Gojzdnik v Gotovljah. S sabo smo vzeli pastele, svinčnike ter tuš in se lotili skiciranja živali. Kljub slabemu vremenu so se nam naši modeli pokazali v najboljši luči, mi pa smo se pošteno narisali.

6. DAN

Danes je prva skupina odkrivala različne možnosti za ustvarjanje z oljem. Odkrili so vse od lažjih, akvarelu podobnih nanosov, pa vse do težjih, pastoznih. Drugo skupino so presenetili odtisi linorezov, ki so izpadli bolje, kot so pričakovali. Tretja skupina se je še zadnjič posvetila svinčniku in svilnatemu efektu, ki ga lahko dosežemo , če imamo dovolj potrpljenja. 

7. DAN

Dopoldan

Sedmi dan je večina risala čisto pravega legionarja. Pri delu z modelom smo spoznali osnove anatomije. Merili smo glave, primerjali dolžine delov telesa, ocenjevali kote in risali vertikale. Tretja skupina je pridno gravirala v cinkove plošče. Motivi so segali vse od arhitekturnih elementov, prek grafično zanimivih detajlov s področja tehnike ter teles.

Popoldan

Danes smo zaključili drugi akt in pričeli z risanjem portreta.

8. DAN

Danes dopoldne nas je pred dvorcem presenetil konj. Obisk smo hitro zabeležili s svinčnikom. Kasneje smo nadaljevali z delom na grafiki,olju in pastelu.

Zvečer smo nadaljevali s portretom.

9. DAN

Današnji dan je bil zadnji za ustvarjanje. Se že veselite razstave? Upam, da se vidimo.

10. DAN

Deseti dan je minil v znamenju postavljanja razstave. Čezdan smo razporejali slike, okraševali prostore in urejali še zadnje detajle vdvorcu. Večer smo preživeli z vami vsemi. Upam, da vam je bilo naše delo všečin da ste uživali v večernem druženju.

Hvala vsem udeležencem, ki ste nas v preteklih desetih letihrazveseljevali s svojim delom. V dvorec ste prinesli smeh, ustvarjalnorazigranost in veliko pozitivne energije. Hvala Mojstru in ekipi, ker ste nasusmerjali in nam pomagali pri našem likovnem ter osebnem razvoju. Hvala vsemsponzorjem, ZKŠT-ju in občini Žalec, ker ste pogumno podprli tako obseženprojekt, ki nas je preteklih deset let razveseljeval vsak konec avgusta. Hvalavsem, ki ste kakorkoli pomagali. Brez vas nam ne bi uspelo.

 - Ana Goršek je slikarsko šolo obiskala 9-krat, od tega je bila trikrat tudi somentorica z učitelji in slikarji, in sicer v letih 2010, 2011, 2014. Njeno delo je zajemalo: korekture (svinčnik, oglje, tuš, pastel, linorez, suha igla, jedkanica), pripravo materiala, animacijo otrok (motivacija, varstvo, spremstvo na ekskurzijah, igranje kitare), pisanje krajših besedil za objavo na spletnih straneh in na fb, priprava razstavnega prostora (razporejanje slik, dekoracija prostorov).

Fotografije so prispevali: Tone Tavčer, Veni Ferant in Breda bračko.


Galerija slik