Ob slovenskem kulturnem prazniku -

obiščite Ekomuzej in Savinovo hišo

Kot vsako leto, vas tudi tokrat prijazno vabimo, da slovenski kulturni praznik, 8. februar 2019, izkoritite za obisk Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije ter Savinove hiše v Žalcu.

Zgodba o savinjskem hmelju se vam razkriva v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, edinem tovrstnem muzeju v deželi med Alpami in Mediteranom. V stari sušilnici hmelja vse leto diši, kot da je poletje sredi sezone obiranja. Muzejska zbirka predstavlja zgodbe nostalgičnih predmetov, ki so jih prispevale mnoge družine iz Žalca in okolice. Sprehod po hmeljarski zgodovini vodi skozi stare običaje in življenjski stil v času obiranja hmelja.

Savinova hiša se nahaja v središču Žalca, v njej si lahko v prvem nadstropju ogledate spominsko sobo generala in skladatelja Friderika Širce - Rista Savina, galerijo Savinjskih likovnikov in  salon Jelice Žuža.

V spominski sobi Rista Savina si lahko ogledate zbirko njegovega pohištva, osebnih predmetov glasbenika in oficirja, ki je v uspešni vojaški karieri dosegel čin generalmajorja. Tu so albumi skladateljevih prednikov in sorodnikov, priznanja, odlikovanja, plakati, ki vabijo na uprizoritev Savinovih oper in baletov, fotografije, uniforma in drobni predmeti vsakdanjika, ki obiskovalcem približajo tipično meščansko okolje človeka, ki mu je pod vojaško suknjo srce, klub uspešni karieri, srčneje bilo za glasbo. 

V Sainovem likovnem salonu pa si lahko ogledate trenutno razstavo Linija uvida - dialog kiparja Darka Golije in večmedijske umetnice Aleksandre Saške Gruden.

Obščite nas med 9. in 12. uro, vstop je prost.

Med 15. in 19. uro pa vabljeni k obisku in ogledu Rudarskega muzeja v Grižah , ki ob kulturnem prazniku tudi na široko odpira svoja vrata.