Pohod po hmeljski poti

pohod med hmeljišči Spodnje Savinjske doline s foto utripom letošnjega pohoda

Zadnja avgustovska sobota je že tradicionalni datum Pohoda po hmeljski poti. Huda nevihta s točo je letos oklestila hmeljeva polja, a pohod, ki se tradicionalno odvija vsako zadnjo soboto v mesecu bo izveden, saj je namenjen spoznavanju tradicije hmeljarstva in pivovarstva v naši dolini.

Pridružite se nam v soboto, 28. avgusta 2021.

 Ob pričetku pohoda vas pozdravita hmeljski starešina in princesa, ki na simbolni ravni predstavlja hmeljevo kobulo, v rokah pa drži hmeljarski škaf. Starešina pa predstavlja hmeljevo trto, njegov dodaten simbol pa je hmeljarski maček.

Start tradicionalnega pohoda je pri Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije.

Približno 14 km dolga ravninska pot vodi najprej do Dvorca Novo Celje, potem zavije med hmeljišča do Ribnika Vrbje, potem ob reki Savinji do Šempetra in Rimske nekropole, ki si jo lahko tudi ogledate. Tu zavije nazaj proti Žalcu, nazaj do Žalca in prve fontane piva na svetu: Fontane piv Zeleno zlato, kjer bo tudi cilj pohoda.

Na kratko o letošnjem pohodu:

prijazno vas vabimo, da se nam pridružite v soboto, 28. avgusta 2021, s startom ob 8. uri.  Start pohoda bo potekal v manjših intervalnih skupinah, vsako pa bo spremljal vodnik. 

V prijavnino 12,00 € je vključeno uporabno darilo, okrepčila ob poti, ogled Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, ogled Rimske nekropole, malica na cilju. 

Udeležba na pohodu možna le s predložitvijo PCT (preboleli, cepljeni, testirani) dokazila.

Na postojankah sodelujejo: Turistično društvo Petrovče, Turistično društvo Vrba Vrbje, Turistično društvo Šempeter, KUD Vrba Vrbje in Turistična kmetija in pivovarna Flajs.

Na cilju pohoda člani Etnološkega društva Hmeljarska vas predstavijo obiranje hmelja na star način, za dobro vzdušje pa bo poskrbel Franci Podbrežnik in Griški kvintet.

Foto: Bina Plaznik


Galerija slik